Het verdronken land

“Felix wist dat hij zich uit de voeten moest maken. Nu. In de laatste paar woorden dat Ten Cate van hem stond afgekeerd. Maar het was of zijn benen op slot zaten. Alsof hij schreeuwde tegen zichzelf zonder geluid.”

Book title

Het verdronken land

Author

Olga Ponjee

Date published

28-11-2014

Date started

14-10-2018

Date finished

14-10-2018

Page count

391

Stars

4

Summary

Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm verwoest de dijken en zet een groot deel van het land onder water. Voedsel, medicijnen en huizen worden iedere dag schaarser, terwijl de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit. En dan wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, en is de paniek compleet.

Loekie Laroes, dochter van een beruchte journaliste, filmt per ongeluk de aanslag op Berk en wordt daarmee het volgende doelwit. In een van de vluchtelingenkampen ontdekt haar beste vriend, Jacinto Zondervan, een gruwelijk geheim. En Felix Rutgers van Rozenburg, zoon van een populistische politicus, wordt na een van zijn extravagante feesten ontvoerd door een radicale groepering.

Terwijl de toestand snel verslechtert, ontrafelen de drie tieners een complot dat de toekomst van heel Nederland in gevaar brengt. Zijn ze samen sterk genoeg om het tij te keren?

My review

Afgaande op de cover, schat ik dit boek meer in als een kinderboek dan een Young Adult, echter het verhaal is op sommige punten echt wel te heftig voor een kinderboek, vandaar dat het zich wel classificeert als een YA. 

Het verhaal komt eng dichtbij. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat er in Nederland zo’n noodweer uitbreekt en alle dijken doorbreken zodat half Nederland overstroomt. Het is zelfs al een keer gebeurd (Watersnoodramp). Ook de politieke spanningen die verwoord worden in dit boek zijn redelijk actueel. Het zou zomaar allemaal echt kunnen zijn.

Loekie Laroes is degene die we het eerst leren kennen, een dochter van een Journaliste. Felix is de zoon van de premier en Jacinto moet het land ontvluchten met zijn ouders maar er zitten bepaalde dingen hem dwars.

Hoe dit zich allemaal ontvouwd, ga ik natuurlijk niet vertellen, ik kan je wel vertellen dat het een leuk, spannend boek is, waarbij je jezelf soms even moet bedenken dat dit niet echt is

Quotes

“De knal kwam uit het niets. Eerst dacht Loekie dat het een explosie was. Een gaslek, ergens in het gebouw. Een onveilige generator die zichzelf had opgeblazen. Toen zag ze de vrouw in de gang naar de fietsenstalling. Haar lange groene haar. Het embleem op haar sweater. Het oog van haar pistool dan van Berk naar Loekie gleed.”

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *