Mirror Girls

Kelly McWilliams

08-02-2022

“Because every time I accept that I’m worth less – less than a man, or a white person, or a gosh-darn oil baron – it punches a hole in my spirit. Punch enough holes and your spirit breaks.”

As infants, twin sisters Charlie Yates and Magnolia Heathwood were secretly separated after the brutal lynching of their parents, who died for loving across the color line. Now, at the dawn of the Civil Rights Movement, Charlie is a young Black organizer in Harlem, while white-passing Magnolia is the heiress to a cotton plantation in rural Georgia.
Magnolia knows nothing of her racial heritage, but secrets are hard to keep in a town haunted by the ghosts of its slave-holding past. When Magnolia finally learns the truth, her reflection mysteriously disappears from mirrors—the sign of a terrible curse. Meanwhile, in Harlem, Charlie’s beloved grandmother falls ill. Her final wish is to be buried back home in Georgia—and, unbeknownst to Charlie, to see her long-lost granddaughter, Magnolia Heathwood, one last time. So Charlie travels into the Deep South, confronting the land of her worst nightmares—and Jim Crow segregation.
The sisters reunite as teenagers in the deeply haunted town of Eureka, Georgia, where ghosts linger centuries after their time and dangers lurk behind every mirror. They couldn’t be more different, but they will need each other to put the hauntings of the past to rest, to break the mirrors’ deadly curse—and to discover the meaning of sisterhood in a racially divided land.

3/5

Totaal anders van wat ik normaal lees, maar zeker verfrissend om even iets anders te lezen. Je beleeft het verhaal door de ogen van Charlie Yates, een donker meisje, in de tijd dat racisme echt nog heel groot aanwezig was. Haar tweelingzus, Magnolia, is veel bleker en leeft aan de kant van de ‘blanken’, in een dorp waar de scheiding nog veel te groot is. Charlie woont ondertussen met haar oma in Harlem, en komt op voor de rechten van alle mensen, maar vooral voor de donkere mensen. Als haar oma ziek wordt, is haar laatste wens om begraven te worden in het dorp waar ze vandaan komt, en om haar andere kleindochten nog 1 keer te zien. Heel sterk verhaal over hoe het was en nooit meer mag worden in de wereld. Je leeft mee met Charlie, maar ook Magnlia haar innerlijke strijd is heel mooi omschreven. Er komt een vloek bij kijken en hopen natuurlijk dat dit allemaal zoveel beter gaat zijn. De schrijfstijl zelf was niet helemaal mijn ding, ik vond de personages daarentegen wel diepgaand neergezet.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.