Jean-Michel Jarre

Charlot introduceerde mij niet lang geleden in DND. Een character werd geboren: Gsus. Afgeleid van het muziek-akkoord dat dan sus2, sus4 of sus9 kan zijn. Mijn character is een vrolijke, beetje chubby Bard Halfling met een keytar.

Gsus – Artwork by Xena

Daarmee identificeer ik mij stiekem ook een beetje met de Franse grootmeester in elektronische muziek: Jean-Michel Jarre. Het leek me leuk om ‘ns een leuke post te maken over mijn jeugdheld en dan met name over de immens grootse en spectaculaire concerten die ik zelf heb bijgewoond. Dat zijn er inmiddels al 7 !!  maar ik bespreek de eerste 3 daarvan.

 

Paris-La Défènse – Une ville en concert – 14 juli 1990

Mijn allereerste Jarre-experience. Ik was een broekie van 19 en had werkelijk nog niks meegemaakt. Het voor ’t eerst naar een ander land voor mij, zelfs. De Nederlandse Jarre-fanclub had een busreis georganiseerd naar dit concert, dat openbaar was i.v.m. de nationale feestdag Quatorze Juillet. De dag voor het concert gingen we ’s avonds die kant op om in Parijs aan te komen tijdens het nét langzaam lichter worden. We reden langs La Défènse, waar al van alles ‘aan’ was. Lichten, projecties en laser. Men had de test-avond achter de rug. (die dus gemist, maar ach). Vervolgens was het een hele dag uithouden in de hitte en jezelf wakker houden. Want goed slapen deed ik niet in zo’n bus.
’s Avonds rond 22:30u was het dan zover. De zon ging onder en onder een prachtige heldere metaal-blauwe hemel begon het concert. Het was overweldigend en ik zal het me nog lang heugen. Voor mij een avontuur in een avontuur op zo’n jonge leeftijd en nooit de wereld verder gezien dan Nederland 😉
Hieronder een selectie van de foto’s die ik er maakte. Van die dag, dan. De nachtfoto’s zijn bijna allemaal mislukt.

Gelukkig is er online veel terug te vinden over dit concert, dat in het Guinness Book of Records kwam als concert met de meeste toeschouwers ooit : 2½ miljoen!!

En voor wie van het hele concert wil genieten, hier een YouTube-link naar een digitaal ge-remasterde versie van de officiële music video release.

 

Paris – Château Versailles – 25 september 1993

Ook dit tweede avontuur was een busreis georganiseerd door de Nederlandse Jarre-fanclub (Jarre Mania). Dit keer was ik wat beter voorbereid en heb ik beter geslapen. Plus dat we niet zo extreem vroeg aankwamen. Het was al licht en het was minder uren wachten. Dit concert was niet openbaar en de kaartjes waren aardig aan de prijs! Het was in het teken van Swatch – Europe in Concert. Het was een jubileum-tour georganiseerd door eigenaar Nicolas Hayek. Speciaal voor deze gelegenheid had hij Jean-Michel Jarre “ingehuurd” om in verschillende steden een jubileumconcert te geven. Jarre’s album “Chronologie” is hierop geënt. Jarre had hiervoor zelfs een horloge-alarmgeluidje gecomponeerd. “Une Alarme Qui Swingue”, waarmee een aantal modellen van de Swatch MusicCall werd gepubliceerd. Het zijn collectors items! Ik heb de Brown Piano-versie.

Hieronder een YouTube-filmpje van één van de modellen waarin je het melodietje hoort.

 

Hieronder een leuk item van Pebble Mill (BBC).

 

Een aantal van mijn eigen foto’s.

 

Én van het concert natuurlijk!

Paris – La Tour Eiffel – Concert Pour La Tolerance – 14 juli 1995

Zoals je in de titel wel kunt raden: ook dit was op de nationale feestdag Quatorze Juillet en het was dus openbaar. Aan de voet van de Eiffeltoren notabene!
Dit keer had de Nederlands fanclub het beter geregeld. De avond ervoor heen en mensen verdelen in hotelletjes in de buurt van de Eiffeltoren. Dit keer was ik heerlijk uitgerust.

Hieronder mijn dag- en nachtfoto’s.

En hieronder de YouTube-link naar het hele concert!

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit te lezen. Natuurlijk is het allemaal beknopt en ik heb zoveel meer ervaringen en foto’s. Maar het leek me goed om ’t bij deze drie te houden.

Greetings from Gsus♫♪  🙂

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.