Music Monday: Was nooit de bedoeling, maar we zijn er blij mee!

Al die hits die we horen, zijn natuurlijk samengesteld in opnamestudio’s. De ene song was in een middag beklonken, de ander duurde weken. Deze maandag wil ik een drietal songs bespreken waarbij er iets gebeurde dat totaal niet in de planning lag, maar toch gebeurde. Gelukkig maar!

 

MC Miker G & DJ Sven – Holiday Rap

In 1986 kwamen MC Miker G (Lucien Witteveen) en DV Sven (Sven van Veen) met een nummer-1-knaller: “Holiday Rap”. Een rap-nummer gebaseerd op “Holiday” van Madonna. Dat werd in eerste instantie niet beschouwd als een single die geschikt was om uit te brengen. Toen ging Jeroen van Inkel zich ermee bemoeien. Hij maakte een nieuwe orchestratie voor de song en Lucien en Sven konden dat gaan inzingen.
Uit pure.. verveling? melig-zijn? inspiratie? begon MC Miker G bij de opnames in het instrumentale deel spontaan een stukje van “Summer Holiday” te gebruiken, een hit van Cliff Richard. Daarbij gebruikte hij zijn eigen tekstuele invulling.

 

We are going on a summer holiday
If you want to go, yo, Sven
We’re going to London and New York City
And we take a little piece of Amsterdam (Right!)

 

De studio-leiders waren not amused. “Wat ben je aan het doen man?!”. Toch werd de opname bewaard en na uren, misschien wel dagen mixen en denken, koos men er uiteindelijk voor om dit niet-geplande deel te gebruiken in de single.

 

Pink Floyd – Another Brick in the Wall

In 1979 kwam Roger Waters met zijn band Pink Floyd met het album “The Wall”. Met als bekende hit “Another brick in the wall”. Iedereen herkent het vanwege dat kinderkoortje! Hoe is dat nu zo gekomen?
De mannen waren in de studio bezig met de poductie van de songs. Niet ver van de studio vandaan was een middelbare school. De muziekleraar op die school wist dat Pink Floyd daar bezig was. Dus trok hij de stoute schoenen aan en nam zijn klas op sleeptouw naar die studio. En zo is het, totaal onverwacht, gebeurd dat een groepje pubers iets mocht inzingen. Daarmee werd het een legendarische song.
Daarover is nogal wat ophef ontstaan, gezien de tekst:

 

We don’t need no education
We don’t need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!

 

De BBC heeft er een mooi documentaire over gemaakt, waar een aantal van de kinderen aan het woord komen. Én de muziekleraar.
Maar ik vraag me af; als Roger Waters niet de mazzel had om deze kids, totaal onverwacht, in zijn studio te ontvangen, of dit wel een hit was geworden.

 

Michael Jackson – Beat It

Producer Quincy Jones is samen met Jackson en andere muzikanten druk bezig met de productie van Michael’s best verkochte album “Thriller”. Er moeten nog wat zaken ingevuld/ingespeeld worden. Quincy belt (van oorsprong Nederlandse) Eddie Van Halen op met de vraag: “Kun jij een gitaarsolo-tje komen doen?”. Zo geschiedde. Van Halen doet zijn ding. Na afloop vragen ze hem hoe ’t één en ander zakelijk af te handelen. “Oh, zit wel goed”, is Eddies antwoord. Rondje van de zaak, zeg maar.
Wie had kunnen denken dat dit de meest epic gitaarsolo uit de jaren 80 zou worden?!

Hier de complete videoclip, dat in die tijd bij Michael al gauw minifilms werden.

Dat was ‘m voor deze week. Iemand suggesties voor het volgende thema? 🙂

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.