Even voorstellen – 1e Music Monday post!

“Hallo wereld!”

Ik begin expres heel suf met die woorden. Gewoon leuk, omdat het vaak standaardtekst is in templates.
Ik ben Christiaan, bijna 50 jaar, uit Groningen.
Charlot vroeg mij of ik het leuk zou vinden om een wekelijkse post te maken over muziek en verwante zaken die mij boeien. Dat leek me hartstikke leuk. Dus bij deze! Heb je vragen over mij, of wil je reageren op mijn posts, schroom niet. Het lijkt me erg leuk om feedback te krijgen.

Music Monday #1

Het leek mij zeer gepast om voor de eerste post op het thema “maandag” in te gaan. Er zijn legio songs over de dagen van de week, natuurlijk. De eerste die mij meteen te binnen schoot, was “Manic Monday” van The Bangles.

Ik zat op de middelbare school en was 15 jaar. Jongens in m’n klas gingen massaal voor die leadzangeres Susanna Hoffs. Of… praatte iedereen elkaar gewoon na? Zo ging dat in die tijd. Erbij horen. Nou, ik was zoals altijd de vreemde eend in de bijt. Ik was helemaal weg van de bassiste Micki Steele. Maar dat zei ik lekker tegen niemand.

 

 

Micki Steele

 

Susanna Hoffs

 

En andere song waar maandag een primair, maar óók een beladen onderwerp was, is “I don’t like mondays” van de Ierse band The Boomtown Rats. Protestzanger Bob Geldof schreef de song naar aanleiding van een schietpartij in San Diego in 1979. Een toen 16 jaar oude scholiere schoot twee volwassenen dood en verwondde acht kinderen en een politieagent. Toen zij haar op het bureau vroegen waarom ze dit had gedaan, antwoordde zij: “I don’t like mondays”.

 

De eerste regels uit de tekst zijn meteen heel treffend.

The silicon chip inside her head
Gets switched to overload
And nobody’s gonna go to school today
She’s gonna make them stay at home
And daddy doesn’t understand it
He always said she was good as gold
And he can see no reasons
‘Cause there are no reasons
What reason do you need to be shown?
I don’t like Mondays

Dan sluit ik af met echte vintage synth-pop: “Blue Monday” van de Britse new wave-band New Order.
Het was 1983, de opkomst van de 12″ singles, oftewel de maxi-single, met langere versies van de originele studio-versie. Ik was een absolute 12″-freak in die tijd. “Blue Monday” werd de bestverkochte 12″ single allertijden in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

Tot volgende week!

 

 

 

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.