The Archived

The Archived #1

Victoria Schwab

22 Januari 2013

“A death is traumatic. Vivid enough to mark any surface, to burn in like light on photo paper.”

Imagine a place where the dead rest on shelves like books.
Each body has a story to tell, a life seen in pictures only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.
Da first brought Mackenzie Bishop here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now Da is dead, and Mac has grown into what he once was: a ruthless Keeper, tasked with stopping often violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.
Being a Keeper isn’t just dangerous—it’s a constant reminder of those Mac has lost, Da’s death was hard enough, but now that her little brother is gone too, Mac starts to wonder about the boundary between living and dying, sleeping and waking. In the Archive, the dead must never be disturbed. And yet, someone is deliberately altering Histories, erasing essential chapters. Unless Mac can piece together what remains, the Archive itself may crumble and fall.

4/5

VE Schwab is sinds ADSOM mijn autobuy author, dus werd het tijd om ook haar oudere boeken even grondig te lezen. The Archived was al uitgekomen in 2013, maar dat maakt het zeker geen minder goed verhaal. Schwab haar expertise ligt in het uitleggen en je meenemen naar een andere wereld, een wereld die anders is maar toch echt heel normaal lijkt als je het boek aan het lezen bent. De wereld waar het archief bestaat, kan net zo goed de onze zijn, alleen weten we het niet. Mackenzie is een karakter die het echt maakt. Ja, soms lijkt het onwaarschijnlijk dat je zomaar even een paar uur weg kan zijn en niemand weet waat je bent, maar hoe zij balanceert tussen het ‘normale’ leven en het leven als ‘keeper’ is realistisch neergezet. Wes zorgt ervoor dat het allemaal nog wat échter wordt (maar echt, guyliner <3) en Roland is ook een prachtig vaderlijk figuur. De dingen waar Mackenzie achterkomt, zorgen er zeker voor dat ze gaat twijfelen, maar hoe ze dit dan weer terugdraait en bekijkt, vind ik bewonderenswaardig.

Dit boek kan je hier kopen!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *